De Allegorie: Een Kunstzinnige Fusie van Sport en Rococo

Tomoko Nagao's meesterwerk verenigt kunst en functionaliteit in Taipei

In het hart van het Taipei Big Dome Sports Park onthult "De Allegorie", een kunstinstallatie van FunDesign.tv - Tomoko Nagao, een samensmelting van artistieke expressie en praktische oriëntatie.

Deze publieke kunstinstallatie, strategisch geplaatst op het centrale plein van het sportpark, draagt niet alleen bij aan de esthetische waarde van de omgeving, maar dient ook als een gids voor bezoekers. Nagao's kenmerkende platte schilderstijl is vakkundig geïntegreerd in de gegoten ijzeren vloer van het plein, waarbij gedetailleerde kleuren zijn aangebracht met epoxyhars, verspreid over de wandelpaden.

"De Allegorie" van de Taipei Big Dome ontvouwt zich in meerdere lagen en haalt inspiratie uit het iconische plafondfresco van de Italiaanse kunstenaar Giovanni Battista Tiepolo, wiens barokke erfenis de vroege 17e eeuw overstijgt. Visueel is de klassieke rococo kunstig verweven in het canvas. De fusie van rococo-esthetiek met symbolen zoals honkbalstadions, consumptiegoederen en entertainment vormt een rijk tapijt van diverse overtuigingen.

De kunstwerken bestaan uit een reeks panelen die elk aanvankelijk in een houten mal zijn gesneden door middel van mechanische processen. Vervolgens wordt de zandgiettechniek gebruikt om een gegoten metalen versie te creëren door middel van metaalgieten. Na het aanbrengen van een roestwerende primer, vullen geschoolde ambachtslieden vervolgens de concave oppervlakken van de panelen zorgvuldig met gekleurde epoxyhars, wat resulteert in prachtige, levendige en duurzame covers. Om snelle uitharding van de epoxyharspigmenten te voorkomen, kan tijdens het proces slechts één kleur tegelijk worden aangebracht en moet een stofvrije omgeving worden gehandhaafd.

De compositie omvat 37 panelen die het hoofdplafondfresco vormen, 10 zelfstandige engelfiguren en 50 kleinere bloemvormige gietijzeren platen. De afmetingen zijn 11,4 meter bij 11,4 meter, met een totale oppervlakte van 129,96 vierkante meter. Het kunstwerk is naadloos ingebed, gelijk met de bestaande vloer, wat zorgt voor een harmonieuze integratie met de omgeving.

Het kunstwerk maakt gebruik van een divers kleurenpalet, dat opvalt in de overwegend grijstintige ambiance van het sportpark. Temidden van de algehele grijstinten setting, trekt het onmiddellijk de aandacht met zijn levendige kleuren. De verschillende honkbalgerelateerde details binnen het kunstwerk resoneren actief met de primaire functie van het park om honkbalwedstrijden te hosten. Door het kunstwerk te betreden, ervaren individuen niet alleen een visueel spektakel van artistieke stijl, maar krijgen ze ook een dieper inzicht in deze publieke kunst als een interpretatief element binnen het sportpark.

Na een succesvolle inspectie op 6 februari 2024, is het kunstwerk gepland om deze zomer publiekelijk tentoongesteld te worden. Als een permanent openbaar kunstwerk zal het dienen als een iconisch herkenningspunt dat samenleeft met het Taipei Big Dome Sports Park, als symbool van een harmonieuze integratie binnen de omgeving.

Putdeksels, die in Japan in de jaren 1950 ontstonden als standaard kenmerken van ongeveer 80 pond, zijn geëvolueerd van hun utilitaire wortels. Sinds de jaren 1980 heeft er een creatieve transformatie plaatsgevonden, waarbij veel deksels artistieke ontwerpen vertonen die het unieke landschap en de inheemse flora van elke stad uitbeelden. Inzicht in het potentieel om dit functionele element om te zetten in een vorm van stedelijke kunst, benutten we de duurzaamheid en visuele aantrekkingskracht van deze deksels. Onze innovatieve benadering omvat het omvormen ervan tot boeiende landschapskunstinstallaties, naadloos geïntegreerd in de bruisende pleinen waar mensen voornamelijk dwars doorheen lopen. Dit verhoogt de esthetische aantrekkingskracht van openbare ruimtes en toont de fusie van bruikbaarheid en artistiek in stedelijk ontwerp.

Aan het begin verkenden ze de historische context van het sportpark, waarbij ze inzichten uit archieven onthulden. De oorsprong van het sportpark gaat terug tot de Japanse periode van Taiwan, toen het functioneerde als een tabaksfabriek. De locatie van de installatie was voorheen een sportveld voor fabrieksarbeiders, met een honkbalveld. Deze historische achtergrond verrijkte het kunstwerk met talrijke honkbalsymbolen, in lijn met de huidige rol van het park om wereldklasse honkbalwedstrijden te hosten. Gelegen op een populaire plaza, zijn de vier richtingen van de installatie opzettelijk georiënteerd, fungerend als functionele gidsen voor individuen die naar hun bestemmingen bewegen.

Inspiratie halend uit het iconische plafondfresco van de Italiaanse kunstenaar Giovanni Battista Tiepolo, integreert de ontwerper haar eigen schildertechnieken en creatieve context naadloos. Na het originele werk te hebben waargenomen, bouwt ze voort op Giovanni's barokke erfenis, invloedrijk tot in de vroege 17e eeuw. Het canvas vermengt moeiteloos klassieke rococo visuele rijkdom, en toont Nagao's boeiende esthetische zin. Door rococo-elementen te combineren met symbolen zoals honkbalstadions, consumptiegoederen en entertainment, creëert ze een visueel meeslepend narratief, waarbij diverse overtuigingen samen worden geweven.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Fundesign.tv
Afbeeldingscredits: FunDesign.tv
Projectteamleden: Artist: Tomoko Nagao Designer: FunDesign.tv Carrie Chang SK Chen Clara Kao
Projectnaam: The Allegory
Projectklant: FunDesign.tv


The Allegory IMG #2
The Allegory IMG #3
The Allegory IMG #4
The Allegory IMG #5
The Allegory IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp